Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w białym sosie koperkowym!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 1\\2 kg
masło 2-3 łyżki
mąka 2-3 łyżki
koperek pęczek
sól, pieprz
włoszczyzna
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w białym sosie koperkowym!

Żołądki obmyte, obgotowujemy [do wrzenia wody, wodę odlewamy], obgotowane żołądki zalewamy wodą do przykrycia, dodajemy włoszczyznę pokrojona w zapałki lub garść mrożonej, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczka soli.
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości,po ugotowaniu żołądki wyjmujemy – „rosół” posłuży jako baza sosu; żołądki kroimy w paski

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę - mieszamy, stale mieszając podlewamy „rosołem” z żołądków, robimy tak kilkakrotnie do czasu uzyskania konsystencji śmietany lub inną pożądaną ,dodajemy posiekany koper gotujemy jeszcze chwilę
- dodajemy pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak