Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany Izydor!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 30 dag
cukier puder 30 dag
jaja 8 szt
kakao 2 łyżki
mąka 15 dag
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany Izydor!

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i 8 żółtkami. Nastepnie dodać 2 łyżki kakao, mąkę przesieną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na końcu dodać pianę z 8 białek. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić. Posmarować marmoladą i złożyć.

Składniki na masę I:

20 dag orzechów
2 garście cukru
cukier waniliowy
spirytus lub wódka
Orzechy zemleć w maszynce dodać oba cukry i zalać wódką tak, aby dało się łatwo rozsmarować na placku.

Składniki na masę II:

3 jajka
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
masło
Jajka ubić na parze z cukrem. Kakao zaparzyć wrzącą wódką. Masło dobrze utrzeć następnie połączyć z kakao. Dodawać masę jajeczną i kontynuować ucieranie.

Składamy placek:

- ciasto kakaowe z marmoladą
- masa I orzechowa
- masa II
- polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak