Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i 8 żółtkami. Nastepnie dodać 2 łyżki kakao, mąkę przesieną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na końcu dodać pianę z 8 białek. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić. Posmarować marmoladą i złożyć.

Składniki na masę I:

20 dag orzechów
2 garście cukru
cukier waniliowy
spirytus lub wódka
Orzechy zemleć w maszynce dodać oba cukry i zalać wódką tak, aby dało się łatwo rozsmarować na placku.

Składniki na masę II:

3 jajka
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
masło
Jajka ubić na parze z cukrem. Kakao zaparzyć wrzącą wódką. Masło dobrze utrzeć następnie połączyć z kakao. Dodawać masę jajeczną i kontynuować ucieranie.

Składamy placek:

- ciasto kakaowe z marmoladą
- masa I orzechowa
- masa II
- polewamy polewą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !