Sposób przygotowania

Mąke wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli, jajkiem.Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wlej do mąki. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Dodaj stopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, aż bedzie odstawać od ręki. Nakryj,pozostaw w cieple na 30 minut. Ciasto zagnieć, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na foli. Żółtko rozmąć z łyżką wody. Posmaruj ciasto, posyp 10 dag cukru wymieszanego z cynamonem. Zroluj z dłuższego boku. Roladę pokruj na 15 plasterków. Plasterki-ślimaczki połóż na blachę wyłożoną pergaminemi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piec 20 min w temp. 180C

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    bardzo smaczne,czesto robie je na święta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !