Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe ciasteczka -ślimaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 3 łyżki
jajko
mleko 1 szklanka
drożdże 2 dag
masło 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 10 dag
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ciasteczka -ślimaki

Mąke wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli, jajkiem.Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wlej do mąki. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Dodaj stopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, aż bedzie odstawać od ręki. Nakryj,pozostaw w cieple na 30 minut. Ciasto zagnieć, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na foli. Żółtko rozmąć z łyżką wody. Posmaruj ciasto, posyp 10 dag cukru wymieszanego z cynamonem. Zroluj z dłuższego boku. Roladę pokruj na 15 plasterków. Plasterki-ślimaczki połóż na blachę wyłożoną pergaminemi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piec 20 min w temp. 180C

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 23.02.2011 15:36
bardzo smaczne,czesto robie je na święta
Karolcia12 22.11.2010 09:52
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak