Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,dodać mąkę pszenną i jajko,doprawić odrobiną soli i pieprzu - dokładnie wymieszać i usmażyc duże placki na małej ilości oleju,odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i włożyć do ciepłego miejsca,by nie ostygły(np.piekarnika podgrzanego).

Ćwiartkę kurczaka umyć,zalać 1,5l wody,dodać bulionetkę i ugotować.Mięso wyjać z bulionu,obrać mięso,rozdrobnić i włożyć z powrotem do bulionu.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,paprykę oczyścić i pokroić w kostkę też.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,podsmażyć na maślę,dodać cebulkę,paprykę - smażyć jeszczę 5min,ciągle mieszając.Całośc włożyć do bulionu i kurczaka - gotowac 5min.

W 5 łyżkach zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się bulionu - zagotować,ciągle mieszajac,by nie powstały grudki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Posikaną drobno pietruszkę wsypać do sosu,wymieszać i wyłączyć.Nie przykrywać!,bo sos zrzednie!.

Na placki nałożyć mięso,pieczarki i warzywa z odrobiną sosu - złożyć na pół,z góry,też ,polać sosem z dodatkami,udekorować natka,o

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !