Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka korzenne z witrażykami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mąki pszennej luksusowej 1/2
kg mąki krupczatki 1/2
łyżki sosu sojowego 2
łyżeczek mielonego cynamonu 5
łyżeczka mielonego ziela ang. 1
łyżeczka mielonych goździków 1
łyżeczka sody oczyszczonej 1
dkg masła 25
dkg cukru trzcinowego ciemnego 25
duże op. cukru waniliowego 1
łyżki miodu płynnego 2
dkg landrynek ok.40
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka korzenne z witrażykami

Landrynki posegregowałam wkładając sztuki każdego koloru do oddzielnych torebek z grubej folii. Przy pomocy tłuczka do mięsa pokruszyłam je - nie musi być bardzo drobno.

Mąki przesiałam razem z mielonymi przyprawami. Jajka roztrzepałam z sosem sojowym i miodem. Za pomocą miksera utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam też cukier waniliowy. Wlałam płynne składniki i cały czas powoli miksując dodawałam po łyżce mąki. Kiedy masa zrobiła się na bardzo gęsta i mikser już nie dawał rady przełożyłam ją na blat i wyrobiłam ręcznie podsypując mąką - kilka łyżek mąki zostawiłam do podsypywania przy wałkowaniu. Wyrobione ciasto podzieliłam na 5 części, każdą zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjęłam i rozwałkowywałam dość cienko, na grubość ok. 3 mm - trzeba podsypywać lekko mąką i najlepiej się wałkuje kiedy ciasto przykryjemy podwójnie złożonym arkuszem folii spożywczej. Dużą filiżanką i foremkami wycinałam koła a w nich otworki - u mnie oczywiście grzybki bo przecież jestem grzybnięta!

Wycięte ciastka przełożyłam na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i w otworki nasypałam czubato pokruszonych cukierków. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 st.C kilka minut - trzeba pilnować bo ciastka są cienkie i pieką się szybko a są gotowe kiedy masa z cukierków zacznie się lekko pienić. Blaszki wyjmowałam kolejno i odstawiałam do ostudzenia. Dopiero gdy ciastka przestygną można je zdjąć z papieru bo inaczej masa z cukierków się nie odklei - musi stwardnieć.

Naszykujcie sobie przynajmniej 3-4 blachy bo ciastek wychodzi dużo i muszą wystygnąć zanim je z nich zdejmiecie.

Ciasteczka można dość długo przechowywać, ale trzeba je trzymać w szczelnie zamykanych słojach albo pojemnikach żeby nie zawilgotniały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 22.12.2013 18:03
no popatrz, tylko Ciebie mdli - może ze złości ?
Smaczna_B 21.12.2013 16:11
wszędzie grzyby ,aż się robi niedobrze
haniaa 13.02.2013 22:07
lubię takie
Misia90 28.09.2011 08:48
ekstra
Marysia 28.09.2011 08:40
super
Karolina69 28.09.2011 08:37
fajne
treonina 28.07.2011 14:47
świetnie wygląda
eli_555 30.06.2011 23:31
pyszności
IZABELA29 16.11.2010 14:09
az slinka cieknie
iwa643 15.11.2010 07:49
ale słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak