Sposób przygotowania

Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , osączyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę.
Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła lub rozgrzać oliwę. Wrzucić pieczarki, zwiększyć płomień palnika tak, by szybko odparował sok z pieczarek, następnie zmniejszyć ogień i podsmażyć pieczarki - ok. 5 minut.

Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle (2 łyżki), dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem.
Dodać lekko podsmażone pieczarki i dusić razem około 15 min pod przykryciem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, mieszamy z masłem dodajemy kapustę z pieczarkami.
Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy na niego łazanki, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !