Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z Mascarpone i Żurawiną

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4
cukru drobnego 200 g
kakao 0,5 łyżeczki
mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z Mascarpone i Żurawiną

Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę,wsypać cukier i ubijać,aż się rozpuści,a piana stanie się sztywna i lśniąca.

Piekarnik rozgrzać do 120C.Blaszki wyłożyc pergaminowym papierem,na papier,za pomocą dwóch łyżek, wykładać nieduże porcje piany,górę poruszać,by tworzyły się \"rożki\",robić duże odstępstwa między bezami,bo rosną w trakcię suszenia.Wstawić do piekarnika i suszyć 2,5 - 3godz.Po wysuszeniu mają karmelowy kolor.

Bezy wyjąć z piekarnika i wystudzić,by stały się twarde.Wyłożyc do pojemnika,jeśli chcemy by bezy przechowały się parę dni,włożyć je do puszki i szczelnie zamknąć,by nie naciągły wilgoci,bo zmiękną.

Przygotować maskarpone:włożyć do niego parę łyżek żurawinowego dżemu (lepiej wybierać z całymi jagodami,ładnie się prezentuję,ja używam Rolnika na zdjeciu) i delikatnie wymieszać,by mascarpone było trocha białe i z żurawiną.Masą smarować bezę i delikatnie doklejać drugą - takie ciastka należy odrazu podawać i jeść,bo zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 20.02.2013 06:41
dobre
Krzysztof42 03.05.2011 16:42
świetne
Marlena16 18.05.2010 14:54
świetne przepisy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak