Sposób przygotowania

Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę,wsypać cukier i ubijać,aż się rozpuści,a piana stanie się sztywna i lśniąca.

Piekarnik rozgrzać do 120C.Blaszki wyłożyc pergaminowym papierem,na papier,za pomocą dwóch łyżek, wykładać nieduże porcje piany,górę poruszać,by tworzyły się \"rożki\",robić duże odstępstwa między bezami,bo rosną w trakcię suszenia.Wstawić do piekarnika i suszyć 2,5 - 3godz.Po wysuszeniu mają karmelowy kolor.

Bezy wyjąć z piekarnika i wystudzić,by stały się twarde.Wyłożyc do pojemnika,jeśli chcemy by bezy przechowały się parę dni,włożyć je do puszki i szczelnie zamknąć,by nie naciągły wilgoci,bo zmiękną.

Przygotować maskarpone:włożyć do niego parę łyżek żurawinowego dżemu (lepiej wybierać z całymi jagodami,ładnie się prezentuję,ja używam Rolnika na zdjeciu) i delikatnie wymieszać,by mascarpone było trocha białe i z żurawiną.Masą smarować bezę i delikatnie doklejać drugą - takie ciastka należy odrazu podawać i jeść,bo zmiękną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !