Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć,obsypać majerankiem,w środku też,opruszyć solą i pieprzem - szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na 6godz.

Piekarnik nagrzać do 200C.Jabłka obrać ze skóry,wyciąć gniazda i pokroić w kostkę,jeśli są kwaśne można je posypać cukrem brązowym lub polać odrobinką miodu (wspaniały aromat!),i włożyć do środka kaczki,wykałaczkami spiąć,tuszkę posmarowac olejem i sosem sojowym - wstawić do piekarnika,po20 min.zmniejszyc temp.na 180C i piec jeszcze,polewając czas od czasu powstałym ciemnym sosem, 1,5 - 2godz.(zależy od wielkości kaczki),sprawdzać przekuwając szpikulcem,jeśli wychodzi przezroczysty płyn,gotowa.Pół godziny przed końcem pieczenia,obłożyc kaczkę obraną ze skóry i pociętą w plastry pomarańczą,polać powstałym sosem i zapiekać.Podawać z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    hm.. ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    muszę spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    niestety nie przepadam za kaczką :( i chociaż świetnie to zawsze wygląda to jakoś mi to nie podchodzi...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !