Sposób przygotowania

Najpierw podsmażam na oleju mięso - kawałki karkówki i żeberek. Mięso rumienię z cebulą i zalewam odrobiną wody, żeby wytworzył się sos.
Kapustę kiszoną kupuję tzw średnio ukiszoną. Wkładam ją do jednego garnka, dodaję kawałek wędzonego boczku , upieczone mięso, namoczone wcześniej suszone grzyby wraz z wodą, liść laurowy, jałowiec, przyprawy w ziarnach. Gotuję do miękkości mięsa.
Kapustę białą szatkuję, wkładam do drugiego garnka, razem z resztą mięsa i sosem, solę i dodaję te same przyprawy oraz suszone śliwki.Do obu garnków dodaję trochę Kucharka.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je, obieram z kości , kroję na mniejsze kawałki i wkładam z powrotem do kapusty. Wtedy łaczę obie kapusty i dodaję przecier pomidorowy.
Na patelni wytapiam tłuszcz z wędzonego boczku i na nim smażę pokrojone kiełbasy. Wkładam to wszystko do garnka i gotuję na małym ogniu ponad godzinę albo i dłużej. Na końcu przyprawiam bigos pieprzem, papryką, imbirem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całośc wieńczę małą szklaneczką czerwonego wina.
Gorący wkładam do słoików i odwracam do góry dnem, a czasem dla pewności pasteryzuję 15 minu

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    uwielbiam,,,
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    a długo można takie słoiki przechowywać?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    2-3 tygodnie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    pyszniutki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    pychaaa!!!!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    lubię taki bigos:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bigosik to i ja lubię.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tez na święta zrobię ..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ja dzisiaj też bigosowałam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszny bigosik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !