Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron nitki do rosołu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 2
żółtk 3
woda 0,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron nitki do rosołu

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki, posypujemy mąką i układamy na ściereczce.

Jak trochę obeschną ok. 30 min. Ponownie smarujemy mąką z obydwu stron. Tniemy na paski ok. 4cm i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.

Jeżeli będzie podawany od razu to wsypujemy makaron na gotującą się osolona wodę.

Natomiast jeżeli chcemy go zapakować na inny dzień, to posypujemy obficie mąką, potrząsamy makaronem, aby był dobrze otoczony mąką i cienko rozkładamy na stolnicy, zostawiamy na jeden dzień, aż będzie całkowicie suchy, wkładamy do woreczków, w ten sposób może być dość długo przechowywany (w chłodnym i suchym miejscu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 04.03.2011 08:33
już się nie spotyka żeby ktoś robił sam makaron chodź niekiedy przyda się ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak