Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki, posypujemy mąką i układamy na ściereczce.

Jak trochę obeschną ok. 30 min. Ponownie smarujemy mąką z obydwu stron. Tniemy na paski ok. 4cm i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.

Jeżeli będzie podawany od razu to wsypujemy makaron na gotującą się osolona wodę.

Natomiast jeżeli chcemy go zapakować na inny dzień, to posypujemy obficie mąką, potrząsamy makaronem, aby był dobrze otoczony mąką i cienko rozkładamy na stolnicy, zostawiamy na jeden dzień, aż będzie całkowicie suchy, wkładamy do woreczków, w ten sposób może być dość długo przechowywany (w chłodnym i suchym miejscu).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    już się nie spotyka żeby ktoś robił sam makaron chodź niekiedy przyda się ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !