Sposób przygotowania

Kapustę włożyć do garnka,zalać wodą i gotować pod pokrywką,podgotowane liscie(gotują się srednio ok.7-10min. każda warstwa liści,czyli ok.4 szt.) odcinać nożem i układać na talerz,muszą być elastyczne,ale nie kruszyć sie!Gdy wszystkie liscie są wybrane,zciąć ,delikatnie,by nie uszkodzić liścia,ostrym nożem,z każdego twardą,grubą żyłkę.

Ryż ugotować na półtwardo,przestudzic,wymieszać z mielonym mięsem.Cebulę obrać,pokroić w koistkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach - włożyc wszystko na rozgrzaną patelnie,z odrobiną oleju i podsmażyć 10min.,włożyć do ryżu,doprawić sola i pieprzem do smaku,wszystko dokładnie wymieszać,by się połączyły składniki(na zdjeciu3).

Parę liści włożyc do rynnika na dno,zostawić parę listków,też na góre - by się nie przepaliły gołąbki w czasie duszenia.Na każdy liść,od szerokiej strony,nakładać porcję farszu i zawijać,szczelnie,by nie było otworów(zdjęcie2),układać w ,wyłożonym lisćmi,rynniku,górę przykryć pozostałymi liśćmi.Gołąbki zalać 2 litrami wody,przykryć pokrywka i wstawić do nagrzanego na 200C piekarnika,dusic 35-50min,by były miękie.

Zagotować 1l wody,wlać sok pomidorowy,dodać przecier i pogotować 5min,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić solą i pieprzem - wyłączyć.Można go również zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie,wlać do gotującego sie sosu,pogotować2min.

Gołąbki podawć polane sosem pomidorowym,mozna też z kechupem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !