Sposób przygotowania

Przepis zaczerpnęłam latem z jakiejś broszury kulinarnej. Sałatka jest pyszna. Pasuje do ryb, mięs i dań jarskich
Składniki:
* 2 kg kalafiora
* 1 kg pomidorów
* 200 ml oleju
* 10 dag cukru
* 1 łyżeczka soli
* 8 ząbków czosnku
* 50 ml octu 10 %
* 2 czerwone papryki
* pęczek natki pietruszki

Umyte kalafiory podzielić na niewielkie różyczki. Obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzić o ostudzić. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w drobną kostkę. Papryki umyte, pozbawione gniazd nasiennych pokroić w cienkie paski. Natkę opłukać i osuszyć, posiekać. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Warzywa zalać octem i olejem, wsypać cukier i sól, zagotować. Dodać kalafior i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Wyparzone słoiki napełnić sałatką, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem i zostawić 30 minut. Można je przechowywać całą zimę w chłodnym miejscu. Otrzymamy ok. 7 słoików o poj. 0,5 litra.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Róbmy , póki jeszcze są kalafiory.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajna salatka na zime.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajna sałatka:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    MNIAM
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ale bym teraz zjadła taki gorący kalafior choć ta sałatka też jest apetyczna :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Sałatkę tą można także podać na ciepło.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Ciekawa sałatka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !