Sposób przygotowania

składniki:
* ok.3 kg dojrzałych,dużych owoców pigwy (wielkości dużej gruszki)
* 1,5 kg cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 6-7 goździków
* 1,5 l spirytusu
* 1 litr wody
* 2 łyżki miodu


Umyte owoce pigwy skroić ze skórką (bez gniazd nasiennych) w cienkie półplastry i przesypując cukrem wrzucać do 5 litrowego słoja.Włożyć goździki i wsypać cynamon.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (do tygodnia).Co dzień potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.Po tym czasie płyn odcedzić a pigwę wyrzucić.Otrzymamy ok.1,5 litra soku.Wlewamy go z powrotem do czystego słoja i wlewamy 1,5 litra spirytusu.Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.Po upływie tego czasu zagotowujemy wodę z miodem, studzimy i dodajemy do nalewki.Odstawiamy na kolejny tydzień.Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy,co najmniej do Bożego Narodzenia.

Komentarze

  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Każda naleweczka jest mile widziana...
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    świetna nalewka.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    etka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    TO MOŻE BYĆ DOBRE!
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Msewko chyba wpadnę na kieliszeczek:):)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Czekoladko,zapraszam.Jest więcej smaków do degustacji.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    sam bym się takiej napił:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    matesko

    smaczna taka naewka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !