Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z jabłkami na gorąco

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
masło 20 dag
śmietana gęsta 10 dag
jajko
żółtko jajek
sól
drożdże 1 dag
cukier 1\\2 łyżki
cukier puder
jabłko winne 1\2 kilka szt. (pokrojone w ćwiartki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z jabłkami na gorąco

Przesiej mąkę, posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodaj śmietanę, 1 żółtko i 1 całe jajko, szybko wyrób, siekając ciasto nożem. Ulep kulę, włóż na noc do lodówki. Rozwałkuj do grubości 3-4 mm, wytnij krążki. Ćwiartki jabłek zawijaj w placuszki, tak aby powstawały niesklejone pierożki. Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze i upiecz na złoto w temp. 180°C.
Posyp cukrem pudrem wymieszanym z wanilią i jedz, póki gorące! Te ciasteczka są najlepsze w kilka minut po wyjęciu z piekarnika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak