Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur polski na grzybach z białą kiełbasą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żur w butelce 1/2 l
kiełbasa biała 70 dkg
jajko ugotowane na twardo 3 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
grzyby suszone 25 gr
sos sojowy 3 łyżki
marchew 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
śmietana 12% 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
mąka gryczana 10 łyżek
mąka krupczatka 5 łyżek
jajko 1 szt
sos sojowy 3 łyżeczki
bulion wołowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur polski na grzybach z białą kiełbasą

Grzyby suszone obgotować w wodzie ( ok 1 lit). Kiedy będą miękkie dolać kolejny litr wody i żur z butelki. Wkroić marchewkę i dodać przyprawy, sos sojowy oraz kostkę bulionową. Gotować 15 minut- a potem dołożyć kiełbasę oraz posiekany czosnek i gotować kolejne 15 minut. Następnie zabielić mąką ze śmietaną.- zagotować i podawać - najlepiej razem z jajem na twardo i kładzionymi kluskami gryczanymi.
Kluski kładzione gryczane:
Mąki wymieszać, wlać wody tyle, aby ciasto miało konsystencję jak bardzo gęsta śmietana. Wbić jajko, wlać sos sojowy (3 łyżeczki), bardzo dobrze wyrobić mieszając łyżką jak na kluski lane…ale ciasto musi być gęściejsze. Kłaść na wrzątek wysmarowana tłuszczem łyżką. Od momentu kiedy wypłyną na wierzch gotować około 4 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 19.06.2012 23:54
apetycznie wygląda żur...
Mati13 14.06.2012 13:48
wspaniały! zdjęcie piekne
Wacław 27.06.2011 09:00
pyszne i pożywne
kanu83 23.06.2011 09:19
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak