Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 jajka
cukier puder 150 ml
makasz pszenna 220 ml
proszek do pieczenia 2 gram
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gladka masę.
Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do masy z żóltkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość).
Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu/ jeśli biszkopt jest mi potrzebny do zwykłego przełożenia dość dużą ilością składników - piekę w prostokątnej blasze 22x33cm).
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak