Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski i posypujemy przyprawami (papryki, chilli, pieprze, curry). Zalewamy mlekiem, wszystko mieszamy i w takiej marynacie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W jednej misce roztrzepujemy jajko, a w drugiej łączymy mąkę i rozgniecione płatki kukurydziane. Na jedną szklankę mąki dodajemy 1 szklankę płatków. Proporcji nie podałam, bo musiałam panierkę dorabiać. Do miski z zawartością sypką dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej na szklankę mąki i płatków i znowu przyprawy - za każdym razem przyprawy wg uznania, bo każdy lubi w innym stopniu pikantne. Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki, odsączamy go z mleka, które wlewamy do roztrzepanego jajka. Do jajka z mlekiem dodajemy również łyżeczkę sody. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Należy uważać, by panierki nie przypalić.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Karolek1

    Często chodzę do KFC -właśnie na Stripsy. Z przyjemnością wypróbuję więc ten przepis w domu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    wyglądają super, takie rumiane...
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Wyszly bardzo smaczne, jednak zrezygnowalabym z curry, lub dala go duzo mniej niz innych przypraw, bo troszke dominuje no i w przepisie zabraklo soli, pewnie przez przeoczenie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !