Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z białym puchem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
pokruszonych ciastek digestive 250 gram
twaróg 750 gram
cukier 1 szklanka
mleka szklanka 2
olej 0,5 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
aromat rumowy 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżka
białko 5 sztuk
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białym puchem

SPÓD - Masło roztapiamy w rondelku, wrzucamy pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy, żeby herbatniki wchłonęły masło. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę.
MASA - Zaczynamy od przygotowania sera, jeśli kupujemy gotowy do serników to omijamy ten krok, jeśli jednak jest to ser z kostki mielimy go najlepiej dwa razy, następnie dodajemy w kolejności cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, najlepiej na najwyższych obrotach. Później gotową masę wylewamy na ostudzony spód. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. i pieczemy ok. 45-50 minut.
MASA NA WIERZCH - Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Po upieczeniu masy serowej nakładamy na nią krem z piany, wkładamy sernik do piekarnika aż do ze złocenia się. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak