Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozory po cesarsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozory wołowe 1,2 kg
sardele 4 szt
śmietana 12% 250 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sos sojowy 1 łyżka
masło 125 gr
sól do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ozory po cesarsku

Ozorek umyć i gotować w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zmięknie, wyjąć- jeszcze gorący obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojony zalać dwoma szklankami wywaru i gotować dalej. W osobnym rondelku rozgrzać masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane sardele( 4 rybki). Smażyć 2 minuty. Następnie dolać śmietanę, posolić i gotować 10 minut. Do prawie gotowego sosu dodać sos sojowy, włożyć pokrojone ozory i zalać wszytko 1/2 szklanki wywaru. Gotować razem około 3- 5 minut. Podawać najlepiej z ziemniakami puree- na przykład w wersji z siemieniem lnianym. Bardzo smaczna tradycyjna kuchnia galicyjska- polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DOROTA/PATI197799 03.11.2012 17:41
bardzo lubię ozorki czasami robię w sosie musztardowym, chrzanowym lub gulaszu ale z sardele jeszcze nie jadłam chętnie spróbuję
pacpaw 18.09.2012 21:44
ciekawe połączenie smaków - jak z tym wszystkim komponowały się sardele ?
ziutula
ziutula 12.06.2012 22:43
oj, dawno nie jadłam ozorków...
treonina 23.07.2011 00:50
pycha!
artur7 03.06.2011 07:56
smaczne
MAR3STA 15.11.2010 16:18
coś wspaniałego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak