Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duży kurczak
kubek mięsa z rosołu
trzy wątróbki drobiowe
cebula
pieczarki 25 dkg
kubek rosołu
oliwa
majeranek
tymianek
rozmaryn
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany

Kurczaka umyłam, odcięłam szyjkę i koncówki skrzydełek , odjęłam tłuszcz z dolnych fałd skóry, osuszyłam. Posoliłam, natarłam oliwą i przyprawami z zewnątrz i w środku , odłożyłam do lodówki na czas robienia farszu.
Bułkę namoczyłam w mleku. Pieczarki pokroiłam, udusiłam na oleju. Mięso z rosołu obrałam i zmiksowałam razem z odcedzonymi pieczarkami. Wątróbki podsmażyłam na oleju razem z posiekaną drobno cebulą a potem rozgniotlam widelcem .
Bułkę odcisnęłam, rozgniotłam, połączyłąm w misce ze zmiksowanym mięsem z pieczarkami i wątróbką. Doprawiłam do smaku i wyrobiłam dokladnie.
Farszem nadziałam kurczaka dokładnie go ubijając w środku, spięłam wykałaczkami luźne kawałki skóry. Położyłam na wysmarowanej olejem blasze, polałam trochę rosołem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 C z termoobiegiem. Piekłam go około godziny, podlewając rosołem a potem wytworzonym sosem. Na ostatnie 15 min zwiększyląm temperaturę do 200 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.02.2014 14:40
pyszne danie
pacpaw 01.01.2012 19:25
ładnie upieczony
bami 21.05.2011 11:06
To musi być pyszne! :) Jeszcze nigdy nie przyrządzałam faszerowanego kurczaka, ale chyba już czas spróbować :)
Koper 19.01.2011 17:21
Pięknie się prezentuje
ben-ka 14.11.2010 09:38
Twój kurczak jakiś taki wypasiony:) mój zawsze wychodzi plaskaty:)
Dorota76 13.11.2010 14:34
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak