Sposób przygotowania

Kurczaka umyłam, odcięłam szyjkę i koncówki skrzydełek , odjęłam tłuszcz z dolnych fałd skóry, osuszyłam. Posoliłam, natarłam oliwą i przyprawami z zewnątrz i w środku , odłożyłam do lodówki na czas robienia farszu.
Bułkę namoczyłam w mleku. Pieczarki pokroiłam, udusiłam na oleju. Mięso z rosołu obrałam i zmiksowałam razem z odcedzonymi pieczarkami. Wątróbki podsmażyłam na oleju razem z posiekaną drobno cebulą a potem rozgniotlam widelcem .
Bułkę odcisnęłam, rozgniotłam, połączyłąm w misce ze zmiksowanym mięsem z pieczarkami i wątróbką. Doprawiłam do smaku i wyrobiłam dokladnie.
Farszem nadziałam kurczaka dokładnie go ubijając w środku, spięłam wykałaczkami luźne kawałki skóry. Położyłam na wysmarowanej olejem blasze, polałam trochę rosołem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 C z termoobiegiem. Piekłam go około godziny, podlewając rosołem a potem wytworzonym sosem. Na ostatnie 15 min zwiększyląm temperaturę do 200 C.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    musi być pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Twój kurczak jakiś taki wypasiony:) mój zawsze wychodzi plaskaty:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Pięknie się prezentuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    To musi być pyszne! :) Jeszcze nigdy nie przyrządzałam faszerowanego kurczaka, ale chyba już czas spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ładnie upieczony
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !