Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona szynka z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka ok.1,2 kg
cukier 1 łyż
sól 1-2 łyż
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyż
olej 2-3 łyż
bulion 1 szkl
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Goździki całe Prymat 6 ziaren
wino czerwone 3/4 szkl
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
jabłko winne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona szynka z jabłkami

1.Pieprz goździki jałowiec i ziele angielskie utłuć w moździerzu, wymieszać majeranek sól i cukier dodać olej .Nasmarować mięso włożyć do garnka obciążyć i odstawić do lodówki .
2. Nazajutrz mięso lekko opłukać lub wytrzeć ręcznikiem papierowym. ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec ok 2 godz w temp. 180 stopni . w Trakcie pieczenia stopniowo polewać podgrzanym bulionem i winem.
3.jabułka pokroić na cząstki usunąć gniazda nasienne . włożyć do brytfanny z mięsem na kilka minut przed końcem pieczenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak