Sposób przygotowania

Gotujemy 2 litry wody z dodatkiem liści laurowych,ziela angielskiego i gozdzików.Wsypujemy sól ,saletrę oraz cukier .Studzimy .Mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,ziołami ,a następnie zanurzamy w zimnej zalewie i wstawiamy na około 6 dni do lodówki.Od czasu do czasu szynkę obracamy.Tak zapeklowane mięso osuszamy i przekładamy do brytfanki .Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i polewamy nim szynkę .Pieczemy 4 godziny w temp. 180* C Pozostałe pomarańcze myjemy i kroimy w plasterki.
Upieczona szynkę lekko przestudzamy.Musztardę łączymy z miodem ,smarujemy mięso i przykrywamy plasterkami pomarańczy.Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Mięso wyjmujemy .Do sou z pieczenia wlewamy brandy przyprawiamy gałka muszkatołową ,przelewamy do sosjerki i podajemy z pieczona szynka .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    zapewne bardzo smaczne
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Podoba mi się Twój sposób na szynkę, domyślam się, że smak i zapach w czasie pieczenia był fantastyczny.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    T szynka musi być bardzo smaczna!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ale rarytasek,,pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    pyszne,profesjonalnie doprawione,mięsko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !