Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z pomarańczami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka surowa z kością 5 kg
sól 10 łyżek
saletra 1 łyżka
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5
ziarenka ziela angielskiego 6
suszone zioła
główka czosnku
pomarańcze 10 sztuk
musztarda 250 ml
miód płynny 3/4 szkl
brandy 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z pomarańczami

Gotujemy 2 litry wody z dodatkiem liści laurowych,ziela angielskiego i gozdzików.Wsypujemy sól ,saletrę oraz cukier .Studzimy .Mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,ziołami ,a następnie zanurzamy w zimnej zalewie i wstawiamy na około 6 dni do lodówki.Od czasu do czasu szynkę obracamy.Tak zapeklowane mięso osuszamy i przekładamy do brytfanki .Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i polewamy nim szynkę .Pieczemy 4 godziny w temp. 180* C Pozostałe pomarańcze myjemy i kroimy w plasterki.
Upieczona szynkę lekko przestudzamy.Musztardę łączymy z miodem ,smarujemy mięso i przykrywamy plasterkami pomarańczy.Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Mięso wyjmujemy .Do sou z pieczenia wlewamy brandy przyprawiamy gałka muszkatołową ,przelewamy do sosjerki i podajemy z pieczona szynka .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 26.04.2013 03:32
pyszne,profesjonalnie doprawione,mięsko
alaaa 10.09.2012 21:55
ale rarytasek,,pycha
zuzanna_z 30.04.2012 13:01
ciekawe
ben-ka 03.10.2011 09:09
T szynka musi być bardzo smaczna!
anemon 03.10.2011 07:42
Podoba mi się Twój sposób na szynkę, domyślam się, że smak i zapach w czasie pieczenia był fantastyczny.
edyta44 13.11.2010 19:43
zapewne bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak