Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wigilijny barszcz z uszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO: 4 żółtka,
woda 1/2 szklanki
mąka 0,5 kg
kg surowego filetu rybnego
grzyby suszone 15 dag
cebule 2
margaryna 15 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawa uniwersalna do smaku
buraki ćwikłowe 5
marchewki 3
pietruszka 3 szt
seler 0,5
ziarem ziela angielskiego 5
Liść laurowy suszony Prymat 2
Kostki rosołowe Kucharek 2
2 łyżki śmietany 30%,
ocet 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: wigilijny barszcz z uszkami

Zagnieść ciasto (musi być twardsze niż to na pierogi) zrobić farsz: ugotować grzybki następnie odcedzić zimne zmielić wraz z surową rybą. Usmażyć na złoto cebulkę na margarynie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić (farsz ma być dobrze przyprawiony)
Ciasto cieniutko rozwałkować, wykrawywać małe kwadraciki dawać w środek farsz i sklejać na uszka. gotować w solonej wodzie.

Buraczki i jarzyny zalać wodą , zagotować, dodać ocet, suszone grzyby, ziele, liście laurowe, gotować na wolnym ogniu 40 minut, odcedzić buraczki i jarzyny , rozpuścić mąkę i śmietanę w wodzie, dodać do wywaru, zagotować dodając kostki rosołowe, wegetę , pieprz do smaku, doprawić do smaku cukrem i przyprawami.

Barszcz podawać z uszkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 15.01.2013 09:15
ale mam teraz smaka
manaika 08.02.2012 12:20
kojarzy mi się z wigilią
gusia1000 07.02.2011 17:50
W Wigilię taki barszcz smakuje 100 razy lepiej, niż w inne dni.
Koper 01.01.2011 11:39
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak