Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 5 kg
marchew 1/4 kg
sól 8-15 dag
suche nasiona jałowca
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona

Główki kapusty myjemy usuwamy pierwsze liście przekrawamy na pół i szatkujemy. Kapustę mieszamy z solą i przyprawami .Wyparzone kamienne garnki lub słoiki wykładamy liśćmi laurowymi wypełniamy warstwami kapusty do wysokości kilku centymetrów poniżej otworu .każdą wartwę trzeba ubić by usunąć powietrze . kapusta zacznie puszczać sok jego nadmiar zlewamy do słoika i odstawiamy w chłodne miejsce , KIszonkę obciązamy np ciężkim kamieniem przykrywamy ścierką i odstawiamy na pięć dni . gdy na powierzchni utworzy się piana trzeba ją zebrać a warstwę nakować do dna

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 23.12.2010 15:32
z jałowcem nie robiłam ciekawe
traktorek 23.12.2010 15:32
z jałowcem nie robiłam ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak