Sposób przygotowania

Główki kapusty myjemy usuwamy pierwsze liście przekrawamy na pół i szatkujemy. Kapustę mieszamy z solą i przyprawami .Wyparzone kamienne garnki lub słoiki wykładamy liśćmi laurowymi wypełniamy warstwami kapusty do wysokości kilku centymetrów poniżej otworu .każdą wartwę trzeba ubić by usunąć powietrze . kapusta zacznie puszczać sok jego nadmiar zlewamy do słoika i odstawiamy w chłodne miejsce , KIszonkę obciązamy np ciężkim kamieniem przykrywamy ścierką i odstawiamy na pięć dni . gdy na powierzchni utworzy się piana trzeba ją zebrać a warstwę nakować do dna

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    z jałowcem nie robiłam ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    z jałowcem nie robiłam ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !