Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

seler z papryką w słoiku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy duży 2 szt.
papryka czerwona 1/2 kg
cebula biała 2 szt.
koper świeży 8 gałązek
sól do gotowania selerów 2 łyżki
woda 2 l
olej 4 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt.
sól do smaku
cukier do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziarenek
ocet 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: seler z papryką w słoiku

Selery obierz, umyj, pokrój w słupki. Gotuj 3-4 minuty w posolonej wodzie, odcedź. Papryki przetnij na połówki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Obierz cebule i potnij w cienkie talarki. Warzywa wymieszaj i powkładaj do słoików. Do każdego włóż 2 gałązki kopru.
Przyrządź zalewę: Wodę wymieszaj z octem, dodaj gorczycę, listki laurowe, pieprz oraz sól i cukier do smaku. Gotuj 10 minut. Lekko przestudź.
Ciepłą marynatą zalej składniki w słoikach. Do każdego wlej łyżkę oleju. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 85 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 20.06.2012 20:11
A to ciekawe :)
Grażyna13 20.06.2012 20:11
A to ciekawe :)
Sylwia88 21.02.2011 00:22
super
MAŁGORZATA79 01.02.2011 15:53
ciekawy
Tika4444 19.01.2011 10:32
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak