Sposób przygotowania

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodajemy jajka, cukier, oliwę, bakalie

Ciasto:
40 dkg mąki, szklanka cukru, 6 jaj, 10 łyżek mleka, kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżka z kopcem proszku do pieczenia
Margarynę ucierać z cukrem na pulchną masę, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko i nadal ucieramy. Dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na to dajemy mak, który przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45 min. na złoty kolor. Po upieczeniu polać lukrem i posypać orzechami lub polać polewą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    makowiec smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !