Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko cytrynowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cukier 1/3 szkl
mąka 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko cytrynowe

Z podanych składników zrobić biszkopt i upiec.Posmarować marmoladą.
MASA PIANKOWA:
puszka skondensowanego mleka nie słodzonego;
galaretka cytrynowa;
łyżka żelatyny;
1 łyżka cukru pudru;
polewa czekoladowa;
Mleko schłodzić w lodówce.Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, ostudzić.Mleko podzielić na 2 części.Do jednej wlać tężejącą galaretkę i miksować 8-10 min, aż powstanie puszysta masa.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wlać do drugiej połowy mleka, dodać cukier puder i miksować 8-10 min.Obie masy wylać kolejno na biszkopt z marmoladą.Wstawić do lodówki.Po zastygnięciu polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.10.2012 16:35
uwielbiam ptasie mleczko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak