Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
jajko 3 szt
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 15 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
śliwki suszone 10 dag
powidła śliwkowe 1 słoik
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek śliwkowy

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, masło, dwa jajka, i przesiekać nożem. Dodać pokrojone śliwki, szybko ciasto zagnieść,włożyć na 1 godz, do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować, położyć na wysmarowanej formie. Z reszty ciasta formować wałeczki i ułożyć w kratę na cieście w formie. Wszystkie wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 10 minut. Nastepnie wyjąć ciasto z piekarnika, wypełnić okienka kratki powidłami i jeszcze piec około 15 minut. Po upieczeniu posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 25.05.2011 16:25
Apetyczne ciasto;)
matii6 17.05.2011 20:21
super smakuje
krzyniu1984 27.11.2010 06:56
super :)
Gonia555 25.11.2010 16:56
Przepyszny...
Monika193
Monika193 22.11.2010 21:14
fajny pomysł
anja3107 17.11.2010 08:46
pyszny
Iwusia 15.11.2010 21:41
ciekawy przepisik :)))
iwa643 14.11.2010 07:46
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak