Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wigilijne z ryżem i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gołąbki wigilijne z ryżem i pieczarkami to wariant popularnego dania, chętnie przygotowywany na specjalną okazję: uroczystą świąteczną kolację w gronie najbliższych. Przyrządź je w sposób podany w przepisie, a wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem gołąbków. Będą Cię prosić, by przyrządzić danie nie tylko od święta! ;)

Składniki:

ryż 0,5 kg
cebula biała 1
margaryna 1 kostka
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
kapusta biała 1 główka
śmietana 30% 0,5 l
pieczarki 0,5 kg
sos pieczarkowy Kucharek 2 sztuki
śmietana 30% 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
grzyby suszone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wigilijne z ryżem i pieczarkami

Gołąbki wigilijne z ryżem zawierają dużo grzybów, czyli składnika który jest szalenie popularny podczas świąt (występuje m.in. w pierogach czy kapuście). W tym przepisie na wigilijne gołąbki znajdziesz zarówno grzyby leśne jak i pieczarki, a gotowa potrawa oblana będzie sosem pieczarkowym! Miłośnicy grzybów będą w raju ;) 

1. Kapustę obgotować w osolonej wodzie.

2. Ryż ugotować na pół miękko.

3. Grzyby ugotować i zemleć przez maszynkę.

4. Cebulę usmażyć na margarynie na złoto.

5. Do miseczki wsypać ryż, zmielone grzyby, usmażoną cebulę, dodać przyprawę do zup, pieprz, przyprawę uniwersalną Kucharek i dokładnie wymieszać.

6. Na liście z kapusty nakładać farsz i zwinąć gołąbki.

7. Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć liście z kapusty. Na liście ułożyć gołąbki, górę nakryć pozostałymi listkami, zalać śmietaną i piec. Gołąbki wigilijne podawać z sosem pieczarkowym.


Jak zrobić sos pieczarkowy do wigilijnych gołąbków?

Do garnka wlać 0,5 l wody, wsypać starte pieczarki i zagotować. Następnie dodać rozpuszczony sos pieczarkowy Kucharek, zagotować jeszcze raz. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 28.09.2012 18:17
pycha
Kate131 06.02.2011 09:58
bardzo lubię
gusia1000 06.02.2011 01:49
Widać, że pyszne gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak