Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z maślakami i porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
zimne masło 10 dkg
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
maślaki 20 dkg
pory 4 sztuki
śmietana 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
tymianek kilka gałązek
rozmaryn 1 gałązka
woda zimna 1-2 łyżki
żółty ser starty 3 łyżki
olej po 1 łyżce
masło po 1 łyżce

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z maślakami i porem

Tortownicę (ok. 20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, soli, posiekanego masła, żółtka i wody zagnieść kruche ciasto. Uformuj placek, przenieś do tortownicy, wyklej rant na wys. 2 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schłódź w lodówce przez 20 minut. Pory pokrój, grzyby oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Na oleju i maśle podsmaż pory, dodaj grzyby, smaż 4-5 minut. Tartę przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą, wstaw na dolną półkę piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 210 stopni. Usuń fasolę i papier, piecz jeszcze 5 minut. Zimny farsz wymieszaj z serem i śmietaną, przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Wyłóż na ciasto, na wierzchu połóż tymianek i rozmaryn, piecz 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 23.05.2011 12:52
mniam
RenataZ-et 02.12.2010 10:18
Pyszna kolacja
RenataZ-et 02.12.2010 10:18
Pyszna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak