Tortownicę (ok. 20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, soli, posiekanego masła, żółtka i wody zagnieść kruche ciasto. Uformuj placek, przenieś do tortownicy, wyklej rant na wys. 2 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schłódź w lodówce przez 20 minut. Pory pokrój, grzyby oczyść, pokrój na połówki lub ćwiartki. Na oleju i maśle podsmaż pory, dodaj grzyby, smaż 4-5 minut. Tartę przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą, wstaw na dolną półkę piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 210 stopni. Usuń fasolę i papier, piecz jeszcze 5 minut. Zimny farsz wymieszaj z serem i śmietaną, przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Wyłóż na ciasto, na wierzchu połóż tymianek i rozmaryn, piecz 15 minut.