Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1 kg
likier pomarańczowy 1 kieliszek
cukier 1,5 kg
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura cytrynowa

Całe cytryny zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 24 godziny, żeby cytryny straciły goryczkę. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1/2 godziny. Owoce wyjąć, znowu moczyć w lodowatej wodzie 24 godziny, ponownie odcedzić i pokroić w cieniutkie plasterki usuwając pestki. Ugotować syrop z wody i cukru, włożyć do niego plasterki cytryn, smażyć na małym ogniu, aż staną się przeźroczyste. Często potrząsać naczyniem, aby konfitura nie przywarła do dna garnka. Na koniec doprawić likierem, wymieszać. Zamykać w małych słoikach i pasteryzować w piekarniku około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 18.11.2011 17:17
bomba
plocia 21.11.2010 16:21
Aż mi się kwaśno zrobiło hahaha
RenataZ-et 12.11.2010 23:13
Jak dla mnie rewelacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak