Sposób przygotowania

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, pozostawić aż napęcznieje, następnie podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu, gdy się zagotuje - odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą, ubijać w trakcie podgrzewania. Masa powinna w czasie ubijania zgęstnieć i stać się puszysta. Wówczas dodać żelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Ubijać w dalszym ciągu w naczyniu wstawionym do zimnej wody. Ubitą masę przełożyć do zwilżonej wodą formy, postawić w chłodnym miejscu, wyłożyć na półmisek.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Ciekawe jak to smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Na pewno fajne :)
  • 4
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Coś dla niegrzecznych dziewczynek ;-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    bardzo kuszące... ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !