Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z wina

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtek 6 sztuk
cukier 20 dkg
koniak 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
wino białe wytrawne 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z wina

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, pozostawić aż napęcznieje, następnie podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu, gdy się zagotuje - odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą, ubijać w trakcie podgrzewania. Masa powinna w czasie ubijania zgęstnieć i stać się puszysta. Wówczas dodać żelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Ubijać w dalszym ciągu w naczyniu wstawionym do zimnej wody. Ubitą masę przełożyć do zwilżonej wodą formy, postawić w chłodnym miejscu, wyłożyć na półmisek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 03.09.2011 17:40
bardzo kuszące... ;)
PaniMISIOWA 14.11.2010 09:43
Coś dla niegrzecznych dziewczynek ;-)
RenataZ-et 12.11.2010 23:12
Na pewno fajne :)
rosik93 11.11.2010 20:23
Ciekawe jak to smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak