Sposób przygotowania

Przygotować miękkie ciasto z mąki, oleju słonecznikowego, 4 żółtek szczypty soli i ciepłej wody (zagnieść). Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, a następnie przykrywamy ciepłą miską lub garnkiem na około pół godziny.

Stolnicę oprószyć mąką. Przygotowane ciasto wyłożyć i rozciągnąć obydwa kawałki ciasta do odpowiednich rozmiarów (ciasto musi być tak rozciągnięte aby jeden kawałek wystarczył na trzykrotne zawinięcie na blasze). Ciasto należy rozciągać powoli uważając przy tym, aby się nie rozerwało i doprowadzić do przeźroczystości. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Pozostawić do przeschnięcia przez około 20 minut.

Przygotować masę serową: ser zemleć trzykrotnie, wymieszać ze śmietanką, 2 żółtkami, 1/3 cukru pudru, sokiem z cytryny oraz pianą ubitą z 4 białek.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz skórką cytrynową. Tak przygotowane jabłka dzielimy na trzy równe części.

Blachę do ciasta wysmarować masłem. Przeschnięte płaty ciasta należy wyrównać na brzegach obcinając zgrubienia i dopasowując do rozmiarów blachy. Na sam spód układamy przygotowany płat ciasta, tak aby pozostała jego część spoczywała nadal na stolnicy. Wykładamy jedną część przygotowanych jabłek, zawijamy płat ciasta, wykładamy drugą część jabłek i ponownie zawijamy płat ciasta. następną warstwę stanowi masa serowa wymieszana z rodzynkami. Bierzemy drugi płat ciasta. Jego rozkładanie rozpoczynamy na masie serowej. na cieście układamy trzecią warstwę jabłek, zawijamy ciasto, wysypujemy starte biszkopty i ponownie zawijamy płat ciasta. Po wierzchu całość posmarować olejem słonecznikowym. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Fajne masz przepisy na ciasta. Pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    rewelacja
  • 3
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    trochę pracochłonny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Alez apetyczny!!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    nie odmówiłbym
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    pięknie wygląda i pewnie jest pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !