Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel jabłkowo-serowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłek 1,5 kg
mąki pszennej 60 dag
jajek 6 szt.
cukru pudru 25 dag
śmietanki 36% 15 ml
masła do smarowania formy 1 łyżka
Biszkopt 12 dag
twaróg 30 (pełnotłusty)
olej słonecznikowy 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowo-serowy

Przygotować miękkie ciasto z mąki, oleju słonecznikowego, 4 żółtek szczypty soli i ciepłej wody (zagnieść). Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, a następnie przykrywamy ciepłą miską lub garnkiem na około pół godziny.

Stolnicę oprószyć mąką. Przygotowane ciasto wyłożyć i rozciągnąć obydwa kawałki ciasta do odpowiednich rozmiarów (ciasto musi być tak rozciągnięte aby jeden kawałek wystarczył na trzykrotne zawinięcie na blasze). Ciasto należy rozciągać powoli uważając przy tym, aby się nie rozerwało i doprowadzić do przeźroczystości. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Pozostawić do przeschnięcia przez około 20 minut.

Przygotować masę serową: ser zemleć trzykrotnie, wymieszać ze śmietanką, 2 żółtkami, 1/3 cukru pudru, sokiem z cytryny oraz pianą ubitą z 4 białek.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz skórką cytrynową. Tak przygotowane jabłka dzielimy na trzy równe części.

Blachę do ciasta wysmarować masłem. Przeschnięte płaty ciasta należy wyrównać na brzegach obcinając zgrubienia i dopasowując do rozmiarów blachy. Na sam spód układamy przygotowany płat ciasta, tak aby pozostała jego część spoczywała nadal na stolnicy. Wykładamy jedną część przygotowanych jabłek, zawijamy płat ciasta, wykładamy drugą część jabłek i ponownie zawijamy płat ciasta. następną warstwę stanowi masa serowa wymieszana z rodzynkami. Bierzemy drugi płat ciasta. Jego rozkładanie rozpoczynamy na masie serowej. na cieście układamy trzecią warstwę jabłek, zawijamy ciasto, wysypujemy starte biszkopty i ponownie zawijamy płat ciasta. Po wierzchu całość posmarować olejem słonecznikowym. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 06.09.2011 19:52
mniam mniam
Gosia40 13.05.2011 09:18
pięknie wygląda i pewnie jest pyszny
Krzysztof42 28.04.2011 16:37
nie odmówiłbym
Sarenka 12.04.2011 16:43
Alez apetyczny!!!
bejciu24 31.03.2011 20:05
trochę pracochłonny przepis
pioge7 19.01.2011 14:53
super
ewelinapac 09.10.2010 15:22
rewelacja
Nina7 12.08.2010 19:06
Fajne masz przepisy na ciasta. Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak