Sposób przygotowania

Truskawki obrać z szypułek, dodać odrobinę wody, żeby łatwiej się rozgotowały, gotujemy godzinę na średnim ogniu. Gdy juz odparują, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to nalewając łyżeczkę dżemu na talerzyk, gdy się nie rozlewa - dżem gotowy. Nalewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdyby jakiś słoiczek się nie zamknął, można go zapasteryzować, gotując w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczka, kilkanascie minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    super dzemik:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    musi być pyszny :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    też w sezonie robię dżemy domowe są najlepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Oj jak już dawno nie jadłam domowego dżemu
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zazdroszczę takich zapasów:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    namiastka lata zamknięta w słoikach
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mój ulubiony;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !