Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z karmelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gr
mąka krupczatka 2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
olej roślinny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 3 łyżeczki
sól do smaku
cukier 5 łyżek
masło 30 gr
bita śmietana 10 łyżek
rodzynki 2 łyżki
jabłko kwaśne 10 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z karmelem

Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtko, śmietanę, olej, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folia i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru i masła w blaszce do pieczenia- nie mieszać, potrząsać blaszką i przelewać karmel podnosząc na przemian brzegi blaszki. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki jabłek( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek).Posypać rodzynkami. Na poukładane jabłka włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni.
Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę na paterę…podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 10.12.2012 10:15
super danie
Ewelina38 23.07.2011 21:32
bardzo apetycznie wygląda
Dorota76 11.12.2010 21:05
wypróbuję
hastalavista 01.12.2010 02:47
zapowiada się pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak