Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem z bobu i boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
szczypta soli
woda
cebula
boczku parzonego 15 dag
sól
pieprz
masło
bób 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem z bobu i boczku

Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie na środku, wlać gorącą wodę i zagnieść, znów dolać wody i zagnieść, czynność powtarzać do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne. Przygotować nadzienie: bób ugotować w osolonej wodzie, obrać, przełożyć do blendera i zmiksować. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać, wrzucić oba składniki na patelnię i przesmażyć. Dodać do masy z bobu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 2 mm, wykroić krążki, na środku każdego kłaść farsz, zlepić brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować około 5 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch, odcedzić, podawać polane masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak