Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
smalec 25 dkg
margaryna 25 dkg
drożdżre 10 dkg
mleko 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuka
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe

Cukier kryształ i waniliowy rozetrzeć z drożdżami i żółtkami, dodać mleka i wymieszać.
Z mąki, tłuszczu oraz mleka z dodatkami zarobić ciasto. Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek tłuszczu. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w ściereczkę i wsadzić do lodówki na 45- 50 min. Wałkować na grubość 2- 3 mm Kroić w kwadraty. W środek dawać dżem lub jabłka, śliwki itp. Zawijać po skosie. Smarować białkiem i maczać w cukrze.
Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 180 stopni na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 13.02.2012 13:50
świetne
cukiereczek 01.06.2011 08:13
lubię
Krzysztof42 26.04.2011 15:38
uwielbiam rogaliki
kochanyptysiu 08.02.2011 15:12
super!
Misiakova 27.01.2011 09:03
Wyjątkowo udane
zuzia04 01.01.2011 10:28
Smacznie wygląda.
marta1371 29.12.2010 20:17
można włożyć do środka kostki czekolady też będą pyszne
mari 14.11.2010 10:55
pycha!
anna186 23.09.2010 12:31
mniam
Emila2 03.09.2010 23:29
świetnie wyglądają:)pewnie tak samo smakują:)
monisia1977 19.08.2010 06:33
dobre
TyTaN 09.07.2010 21:59
wyglądają pysznie
Natalia/tubisiek 26.06.2010 07:44
muszą być pyszne!
IZABELA29 24.06.2010 10:21
można z dodatkiem nutellii ,zawsze rogale pod każdą postacią są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak