Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet z jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jablka zielone \"granny smith\" 3 szt
cukier 5 łyżek
sok z cytryny 2 szt
calvados 1\\2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet z jabłek

Największe jabłko umyć. Pokroić w kostkę bez obierania. Odstawić. Zagotować 180 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone jabłka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zmiksować na puree i odstawić do ostygnięcia. Do puree z jabłek dodać calvados i wymieszać. Przelać do sorbetiery. Na każdym talerzu ułożyć 2 kulki sorbetu jedna na drugiej. Umyć pozostałe jabłka i okroić je w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i wbić je w sorbet tak, aby przypominały kształt jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak