Przepis i sposób przygotowania na: Rolada migdałowa
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
40 ml likieru migdałowego
łyżeczka żelatyny instant
10 dag orzeszków pistacjowych
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą, połączyć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C Placek zsunąć z blachy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zwinąć.
Krem i dekoracja: śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Orzeszki pistacjowe posiekać. Śmietanę wymieszać z żelatyną, likierem i orzeszkami. Ciasto rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zwinąć, posmarować resztą kremu. Włożyć do lodówki na 2 godziny.