Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane w winie kurki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurek 1 kg
czerwonego wytrawnego wina 0,5 szklanki
octu 0,5 szklanki
Goździki całe Prymat 5
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziela angielskiego 5 ziaren
cukru 1,5 łyżki
soli łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane w winie kurki

W garnku zagotować dwie szklanki wody z goździkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem i solą, gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlać wino z 6%-octem, zagotować i przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać gorącą wodą i wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Przełożyć je do słoików, zalać gotującą się marynatą, mocno zakręcić i postawić do góry dnem - kiedy zakrętka zrobi się wklęsła to znak, że słoik się zamknął.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 08.09.2011 19:18
wyśmienite kurki
magical66 04.07.2011 22:13
jak aromatycznie...w winie...mniam....
Grażyna13 10.12.2010 11:25
Pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak