Sposób przygotowania

Z tej porcji wychodzi ok 20 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .

-przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !