Sposób przygotowania

Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć zkażdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawac na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Świetny pomysł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    ooo coś nowego ja dla mnie;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !