Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 350g
pieczarki 3
grzyby suszone 50g
cebula 1
ząbek czosnku
Rozmaryn suszony Prymat 1/2łyżeczki
ziemniaki 6
olej 3łyżki
śmietana 18 proc 3łyżki
parmezan starty 2łyżki
sól
pieprz
tymianek 1/2łyżeczki (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem

Suszone grzyby zalać wrzątkiem,odstawić na 15min.Pieczarki obrać i pokroić.Cebulę i czosnek posiekać.Ziemniaki obrać,pokroić w plastry,wrzucić na osolony wrzątek,gotować przez 4min.Odcedzić.Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć cebulę i czosnek.Dodać posiekane suszone grzyby oraz pieczarki.Po minucie wrzucić mięso,usmażyć.Wlać wodę z moczenia grzybów,przyprawić ziołami,solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania natłuścić łyżką oleju,ułożyć połowę plastrów ziemniaków,a na nich mięsny farsz.Przykryć pozostałymi ziemniakami,polać śmietaną,oprószyć parmezanem.Zapiekać przez 25min w temp.190stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak