Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
owoce kandyzowane 15 dkg
rodzynki 10 dkg
spirytus 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Utrzeć masło z cukrem i odrobiną soli, dodać jajka i dalej ucierać jeszcze przez kilka minut. Cały czas ucierając ciasto, dodawać porcjami przesianą mąkę. Gdy masa stanie się jednolita, dodać proszek do pieczenia, rodzynki, owoce kandyzowane i spirytus. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec około 40-45 minut w temp. około 200 stopni (na złoty kolor).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 10.11.2010 20:19
Keks jest super!!
plocia 10.11.2010 19:37
Keksik robię zawsze na święta
anja3107 10.11.2010 15:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak